Tim Bruin jongste CS+er van Nederland

30-9-2014
Nieuwsafbeelding

Tim Bruin hockeyt sinds 2011 bij Quick Stick in Heerenveen en behaalde in mei 2014 op 13,5 jarige leeftijd het CS+ scheidsrechtersdiploma. Op dezelfde datum behaalde hij ook het reguliere scheidsrechtersdiploma dat meteen omgezet werd in een CS+ diploma. Na onderzoek via de KNHB blijkt Tim de jongste CS+er te zijn in Nederland.
Reden voor een interview!1. Alle spelende leden vanaf de B-jeugd moeten hun scheidsrechterskaart halen. Waarom ben jij meteen CS+ gaan doen?
Tim: ik vond wedstrijden fluiten gewoon erg leuk, vandaar dat ik meteen de CS+ scheidsrechterscursus ben gaan doen.

2. Hoe was de eerste keer dat je moest fluiten?
Tim: Dramatisch! Ik floot toen een wedstrijd van 10-11 jarigen. Het viel erg tegen. Ik had heel andere verwachtingen. Het is namelijk niet gewoon even fluiten. Ik liet best veel doorgaan en floot vaak niet omdat ik niet precies wist wat te doen.

2b. Hoe vonden de ouders/coaches dat je die wedstrijd floot? Die vonden toch dat ik het goed gedaan had en knap dat ik dat al durfde, zo jong.

3. Hoe is dat nu?
Tim: Veel beter. Ik heb meer zelfvertrouwen en durf ook echt te fluiten. Ik zie ook meer. Heb de wedstrijd nu strakker in de hand.

4. Is het anders om CS+ te zijn? Wat zijn de voor of nadelen?
Tim: Het voordeel is dat je meteen meer leert en dat je in een team van CS+ scheidsrechters zit. Je vult elkaar aan en kunt met vragen bij elkaar terecht. Het nadeel is dan men meer van je verwacht. Ik moet ook ruim op tijd voor de wedstrijd aanwezig zijn en allerlei zaken controleren zoals de netten van het doel.

5. Wat leer je allemaal bij de opleiding?
Tim: Ik ben begonnen bij een opleider van de bond. Ik heb toen veel informatie ontvangen en gehoord waar zoal op gelet wordt. Naast deze theoretische informatie krijg je ook veel praktijkles, begeleiding in de voorbereiding, tijdens en na de wedstrijden. Zo fluit je met andere CS+ in opleiding wedstrijden.

6. Welke wedstrijden fluit je het liefst?
Tim: Nou in ieder geval geen kluitjes hockey! Daar vindt ik niet veel aan. Ik fluit het liefst hockeyers die op elkaar ingespeeld zijn en een mooi spel laten zien. Dat zie je vaker bij hoger ingedeelde teams.

7. Krijg je wel eens kritiek van bijv. coaches of spelers en hoe ga je daarmee om?
Tim: Ja, dat maak ik wel mee. Ik probeer de kritiek altijd eerst te negeren, als dat niet meer lukt praat ik kort met ze, wordt er dan nog niet geluisterd dan trek ik een kaart, maar dat is nog nooit gebeurd.

8. Is het niet gek om vaak teams te moeten fluiten waarvan de spelers veel ouder zijn dan jij?
Tim: Dat heb ik nog niet echt meegemaakt. Het hoogste wat ik heb gefloten is A2. Dan zijn de spelers iets ouder dan ik maar niet heel veel ouder.

9. Wanneer is het voor jou een geslaagde wedstrijd geweest?
Tim: Wanneer ik het gevoel heb goed gefloten te hebben. Maar ook wanneer het een leuke wedstrijd was en de mede fluitist goed gefloten heeft zodat je echt samen de wedstrijd goed hebt kunnen fluiten.

9b. Wat doe je als je merkt dat je mede fluitist niet goed fluit?
Tim: Dan probeer ik zelf wel goed te blijven fluiten en bespreek ik achteraf met de medefluiter wat ik heb gezien en anders zou doen.

10. Zou je het iedereen aanraden de CS+ cursus te doen en waarom?
Tim: Nee, alleen als je fluiten echt heel leuk vindt. Je moet er ook niet te gemakkelijk over denken. Het helpt wel als je zelf ook speelt, dan snap je de regels beter. Het voordeel van CS+ is wel dat je voorrang krijgt bij het indelen van de te fluiten wedstrijden. Je kunt aangeven welke wedstrijden je het liefste fluit. Een ander voordeel is dat je zelf een slimmere hockeyer wordt omdat je beter de grenzen van het wel en niet toelaatbare van de scheidsrechter kent. Je zoekt die grenzen dus bewust op en profiteert daardoor van die extra kennis.Tim hartelijk dank voor dit interview
Veld 2 Sponsor
Sponsoren

Wedstrijdkleding is te verkrijgen bij Intersport de Leeuw.
Laatste verslagen
Er zijn nog geen verslagen.