Wijziging spelbegeleiding jongste jeugd

11-3-2016
Nieuwsafbeelding

Dit weekend start de veldcompetitie weer waarin een wijziging heeft plaatsgevonden bij de begeleiding van de wedstrijden van E6 en E8-tallen.
 
De eerste seizoenshelft is de begeleiding van de E6 en E8 wedstrijden verzorgd door twee ouders, één van de thuis en één van de uit spelende vereniging. Vanaf aanstaande zaterdag 12 maart wordt één ouder (uit of thuis) weer vervangen door een jeugdlid. De KNHB heeft deze regel opnieuw ingevoerd voor clubs waarbij de begeleiding van de jeugdige scheidsrechters is gewaarborgd.
 
Enkele jaren geleden heeft Quick Stick een plan opgesteld om onze clubscheidsrechters (alle spelende leden vanaf de B-jeugd en diverse vrijwilligers) een goede en gedegen opleiding te bieden om zo het niveau van het fluiten omhoog te halen. Zeer noodzakelijk gezien het groeiende aantal teams dat uitkomt in een hoge klasse (top of zelfs landelijk), maar ook zeer wenselijk op de teams in een lagere klasse. Spelers leren namelijk veel van een strak gefloten wedstrijd.
 
In het arbitragebeleid staat het volledige traject uitgelegd, maar hieronder zetten we de belangrijke punten even op een rijtje:
 
Het opgestelde schema voor ouders die de wedstrijd begeleiden blijft van kracht:
  • Niet alle verenigingen kunnen goede begeleiding bieden en stellen daarom nog geen jeugdlid op. In dat geval fluiten er twee ouders (1 van de thuis- en 1 van de uitspelende partij).
  • Ook bij een thuiswedstrijd op QS wordt nog steeds een ouder ingepland als spelbegeleider. Als coach overleg je vooraf met de coach van de tegenpartij of je de ouder van de thuisclub of van de uitspelende club samen met het jeugdlid laat fluiten.
  • Komt het jeugdlid niet opdagen, waar we niet van uit gaan, dan fluiten beide ouders (thuis en uitspelende partij). Geef als coach altijd door wanneer een jeugdlid niet is komen opdagen via mail naar: [email protected]
 
Taakverdeling jeugdlid en ouder:
  • De jeugdleden die een E6/E8 wedstrijd begeleiden hebben allemaal een online scheidsrechterscursus gevolgd en daarna het scheidsrechtersexamen afgelegd. Met of zonder de behaalde scheidsrechterskaart zijn zij prima in staat om de E-wedstrijden te fluiten. Deze jeugdleden kennen de regels, maar kunnen bij het zelfvertrouwen nog wel wat hulp gebruiken. De combinatie jeugd/ouder maakt dit mogelijk. Vooral omgaan met spelers, coaches en publiek is een punt waar de meeste jeugdleden zich zeer druk om maken. Door het opgestelde begeleidingstraject (zie hieronder) verwachten we ze over deze angst heen te helpen.
 
Hoe is de begeleiding geregeld:
  • Vanuit dames 3 is een poule van begeleiders samengesteld. Zij hebben zeer veel ervaring, kennen de regels en weten de aandachtspunten die belangrijk zijn voor het goed fluiten van een wedstrijd. Vooraf krijgen de jeugdleden tips en na afloop volgt een korte evaluatie.
 
Wij begrijpen dat het best verwarrend is om de jeugdscheidsrechters weer in te zetten op de jongste jeugd en dat niet iedere vereniging hieraan mee kan werken. Voor Quick Stick is het belangrijk het uitgestippelde traject weer op te mogen pakken, omdat hierdoor het niveau van fluiten omhoog gaat. We vertrouwen erop dat jullie hieraan willen mee werken. Jullie input als coaches is daarbij ook belangrijk, we horen graag de positieve maar ook de negatieve ervaringen, tips en aanbevelingen via [email protected]
 
Meer informatie staat op de website, onder arbitrage en spelbegeleider.
 
Heel veel succes en vooral veel plezier in de tweede seizoenshelft.
 
Vriendelijke groet, Arbitrage Quick Stick

Veld 2 Sponsor
Sponsoren

Wedstrijdkleding is te verkrijgen bij Intersport de Leeuw.
Laatste verslagen
Er zijn nog geen verslagen.