Foppe de Haan en positief coachen

2-11-2012
Nieuwsafbeelding

Op donderdagavond 1 november heeft Foppe de Haan de coaches van de Heerenveense hockeyclub Quick Stick meegenomen in zijn zienswijze op positief coachen, wat volgens hem ook nog eens een pleonasme is.

Foppe de Haan heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om coachen. Op zijn authentieke wijze heeft hij onder meer SC Heerenveen, Ajax Cape Town en het Nederlands elftal onder de 21 tot grote hoogten gebracht. Hiernaast is hij als ambassadeur sterk betrokken bij het naar hem vernoemde Foppe Fonds. Hij weet dus 'hartstikkene goed ' waar hij over praat.

Het pleonasme in positief coachen, zo steekt hij van wal, is dat coachen altijd positief is. Als coach help je de gecoachte om in een gewenste richting te ontwikkelen. Om dit te kunnen moet je als coach contact weten te maken met de sporter. Zonder contact werkt coachen niet. Ook over de jongste jeugd is Foppe expliciet: geen doelstellingen als winnen maar gewoon plezier maken. Alleen maar positieve opmerkingen en niet bekritiseren. Kinderen op jonge leeftijd zijn nog niet bezig met winnen of verliezen, dat begint pas rond een jaar of 9 tot 11. Op die leeftijd beginnen kinderen ook met oefenpartijtjes bewust die spelers te kiezen die hun helpen om te winnen en dus niet perse hun vriendjes.

Tot slot wijdt Foppe de Haan ons nog in, op zijn geheel eigen wijze, in de beroemde 5 F-en van Foppe: Feeling, Function, Future, Feedback en Fun.

Feeling staat voor het voelen en het in contact zijn met je gevoel. Je weet direct aan je onderbuik of iets goed voelt of niet. Sporters doen veel op basis van gevoel. Als coach moet je ook het gevoel krijgen met je sporters en daarmee doelt hij weer op het contact dat je moet hebben als coach met de sporter.

Function staat voor de functie die je hebt binnen een team en op het veld. Iedere speler moet doordrongen zijn van zijn functie en het effect weten van zijn optreden op de medespelers. Als je bijvoorbeeld een loopbeweging maakt die een andere speler in het nauw brengt, ben je niet functioneel bezig.

Future staat voor de droom of toekomst. Als je niet weet wat je gaat doen, wordt het zwabberen. Je kunt dit gewoon trainen door het heel veel te doen. Als je 1.000 keer een bepaalde beweging traint, wordt het een automatisme en vergroot je de kans op succes. Dat automatisme haalt ook de druk een beetje af van het moment; je hebt het immers al zoveel gedaan dat het gewoon is.

Feedback staat voor het kunnen omgaan met tegenslagen. Om in zijn woorden te spreken: ben je een zachte of een harde bal? Een harde bal veert snel terug en gaat verder. Een zachte bal gaat lek en blijft ingedeukt achter. In een team heb je zeker wat harde ballen nodig om de rest op sleeptouw te kunnen nemen.

En last but not least, de vijfde F staat voor Fun; je moet plezier hebben in wat je doet.


Al met al een bijzonder geslaagde avond waarbij de aanwezige coaches geïnspireerd de zaal verlieten om het komende weekeinde hun team op positieve wijze te coachen.

De avond was georganiseerd om het coachen op een stimulerende wijze onder de aandacht te brengen. Hiernaast was deze avond ook vooral een cadeautje aan al die vrijwillige coaches die elk weekend in weer en wind het team begeleiden. Als vereniging kunnen wij niet zonder ze.

Benno Rijpkema
voorzitter
Veld 2 Sponsor
Sponsoren

Wedstrijdkleding is te verkrijgen bij Intersport de Leeuw.
Laatste verslagen
Er zijn nog geen verslagen.